onsdag 9 maj 2012

Maskros - mattnyttigt ogräs

ForHair.se


Visste du om att maskrosen är ätbar? De späda maskrosbladen har en smak som liknar ruccola och passar utmärkt i sallad. En del blad kan vara lite beska, lägg dem då i vatten några timmar innan de ska ätas så försvinner det mesta av den beska smaken. Eller varför inte blanda med andra salladssorter?
Av de vackra gula blommorna kan man göra sirap. Då behöver du ganska många maskrosblommor. Plocka bort allt grönt, koka upp blommorna, sila av dem, tillsätt ungefär lika mycket socker som du har vätska. Koka på svag värme tills konsistensen liknar sirap. Häll på burk. Sirapen klarar sig runt 5 månader i kylskåp och den kan även frysas. Maskros kan vara vätskedrivande så tänk på att inte slarva med vattendrickandet om du äter mycket maskros i sommar.
Tänk också på var du plockar dina maskrosor, undvik vägrenar där trafiken är livlig och liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar