onsdag 27 juni 2012

Enkla recept på citronsemifreddo och lemoncurd

Citron är alltid fräscht på sommaren, speciellt om det är varmt. Här kommer 2 enkla recept som även den mindre vane i köket kan fixa till. Båda recepten kommer från alltommat.se

Citronsemifreddo (receptet hittar du även här)

100 g färskost, t ex philadelphiaost
1 stk vaniljsocker
1 dl + 1/2 dl strösocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 st äggvitor
1 st citron
1 dl lemon curd
              
1. Vispa färskost, vaniljsocker och 1 dl strösocker.
2. Separera äggulor och -vitor. Vispa in 
äggulorna i smeten.
3. Vispa grädden i en separat skål. Vänd in 
den i smeten med en slickepott.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med 
en elvisp. Tillsätt 1/2 dl strösocker och vispa 
till en slät maräng.
5. Vänd försiktigt in marängen i smeten med en slickepott.
6. Skrubba citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa 2 msk citronsaft. Blanda citronskal och -saft med lemon curd.
7. Varva smet och lemon curd-sås i en form (ca 1 liter). Frys minst 4 tim.
8. Ta fram semifreddon i rumstemperatur 
15 min före servering

100 g färskost, t ex philadelphiaost
1 stk vaniljsocker
1 dl + 1/2 dl strösocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 st äggvitor
1 st citron
1 dl lemon curd

Tillagning

1. Vispa färskost, vaniljsocker och 1 dl strösocker.
2. Separera äggulor och -vitor. Vispa in 
äggulorna i smeten.
3. Vispa grädden i en separat skål. Vänd in 
den i smeten med en slickepott.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med 
en elvisp. Tillsätt 1/2 dl strösocker och vispa 
till en slät maräng.
5. Vänd försiktigt in marängen i smeten med en slickepott.
6. Skrubba citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa 2 msk citronsaft. Blanda citronskal och -saft med lemon curd.
7. Varva smet och lemon curd-sås i en form (ca 1 liter). Frys minst 4 tim.
8. Ta fram semifreddon i rumstemperatur 
15 min före servering



Och för den som inte vill köpa Lemon Curd på burk kommer här ett busenkelt recept:

3 st citroner
3 st ägg
3 dl strösocker
125 g smör
vatten

Tillagning

1. Skrubba 3 citroner i varmt vatten.
2. Riv skalet från en av citronerna och blanda med pressad saft från alla tre i en kastrull.
3. Tillsätt 3 ägg och 3 dl strösocker. Låt sjuda och rör till en tjock kräm.
4. Blanda ner 125 g smör och rör till en jämn lemon curd. Häll upp på väl rengjord burk

Lemon curd håller en månad i kylen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar