tisdag 17 juli 2012

Smaskig middag Hemlagad pasta med pesto - recept





Basilikan på min balkong har nu vuxit till enorma plantor. Vad kan vara godare än hemgjord pesto. Och det är verkligen busenkelt att göra. Nu när jag har så väldigt mycket basilika passar jag på att flerdubbla receptet och fryser in i iskubsformar. Då har jag alltid pesto i lagom storlek färdig för de dagar då livet är mer stressigt. Jätteenkelt att bara tina, koka lite pasta (och då gör jag inte egen) och så är middagen klar.

Receptet kommer från alltid underbare Per Moberg och kan hittas här i en mer utskriftsvänlig version.
Så här enkelt är det:


 Foto: Recept.nu
Pasta:
dl durumvetemjö
ldl vetemjöl
st medelstora ägg
msk vatten
msk olivolja
krm salt
Pesto:
1.5 dl färsk basilika
krm salt
0.5 krm svartpeppar
klyfta vitlök
msk pinjenötter
dl olivolja
1.5 msk parmesan

Gör så här

1. Pasta: Arbeta gärna på en marmorbänk om du har tillgång till en sådan.
2. Häll upp mjölet i en hög och gör ett hål i mitten. Tillsätt äggen i hålet samt olja och salt.
3. Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och olja blandar sig.
4. Fös nu försiktigt med ena handen ned lite mjöl i taget i äggsmeten och blanda eller fös försiktigt ihop degen.
5. Beräkna minst 6-8 minuters knådning tills du har en mjuk, blank och elastisk deg. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
6. Dela degen i fyra lika stora delar. Eller kavla ut varje del på lätt mjölat bakbord till en mycket tunn kaka. Skär eller sporra till olika former.
7. Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den.
8. Pesto: Lägg basilika och vitlök i matberedaren och kör ett par varv tills ingredienserna blandats. Tillsätt parmesan, olivolja och pinjenötter. Kör tills nötterna blivit finfördelade.
9. Koka pastan i lättsaltat vatten och servera den tillsammans med den färska peston.




1 kommentar: