måndag 17 september 2012

Aioli på 3 sätt - recept

Aioli är en riktig favorit hos mig. Så fantastiskt gott till rökta räkor och även annan fisk och skaldjur. Eller varför inte grillat, en klick i fisksoppan förhöjer smaken. Underbart att dippa både färska grönsaker och ungsbakade rotfrukter (som jag la ut recept på för en tid sedan). Här är ett recept med 3 olika varianter: vanlig, smaksatt med lime och smaksatt med chili annars kan man alltid exprimentera och prova sig fram till en ny god variant. Receptet kommer från Recept.nu.


Antal portioner: 4

Ingredienser
äggulor
2 1/2 dl 
olivolja
rejäla vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
krm vitpeppar
Till limeaioli:
1lime
Till chiliaioli:
msk pressad citronsaft
röd spansk peppar
1msk chilisås

Gör så här

1. Grundrecept: Låt oljan stå framme så att den är rumstempererad när du ska laga aiolin. Skala vitlöksklyftorna och pressa vitlöken rakt ner i en liten skål. Rör ner äggulorna. Häll sedan droppvis ner olivoljan. Rör flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja innan nya droppar slås i. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Krydda med salt och peppar.
2. Limeaioli: Tvätta limen, riv skalet fint och pressa ut saften. Blanda ner saft och skal i aiolin.
3. Chiliaioli: Dela chilin på längden, ta bort kärnorna och finhacka fruktköttet. Blanda ner chili efter smak i aiolin tillsammans med citronsaft och chilisås


Foto: Recept.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar