onsdag 26 september 2012

Äppelcheesecake med lime - recept





En smaskig äppelcheesecake med lime tänkte jag baka inför helgen. Tycker att det är så mysigt med en riktigt god helgfika med smaskiga kakor och gott om tid att njuta. Det här receptet kommer från alltommat.se. Äpple och lime passar så bra ihop och nu när äpplena är så fina passar jag gärna på och använder dem i min bakning och matlagning.



Ingredienser

Cheesecake botten

125 g smör
0,5 dl farin, brun
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 st lime, rivet skal

Fyllning cheesecake

3 st äpplen
25 g smör
2 msk farin, brun
1,5 tsk kanel, mald
0,5 st lime, pressad saft
200 g färskost, naturell
1 st ägg
0,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker

Topping cheesecake

1 st gelatinblad
2 dl crème fraiche, lätt
2 msk strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 st lime, rivet skal

Lime- och citronmelissocker

15 st citronmelissblad
0,5 st lime, rivet skal
1 msk strösocker

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smält smöret. Blanda samman ingredienserna till botten och tryck ut degen i botten samt 3 cm upp på kanten i formen. Förgrädda mitt i ugnen ca 6 min.
2. Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 175°. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Stek dem i smöret med farin och kanel ca 5 min. Pressa över limesaft. Lägg äppelbitarna i pajskalet.
3. Vispa ägg och socker ca 2 min. Tillsätt färskost och vaniljsocker under omrörning. Bred krämen över äppelbitarna och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna.
4. Topping: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Blanda samman creme fraiche, socker, vaniljsocker och limeskal. Ta upp och smält gelatinbladen med lite av smeten. Blanda ner gelatinet i resten av smeten. Bred toppingen över kakan och ställ kallt till följande dag.
5. Finhacka citronmelissbladen. Blanda med limeskal och socker, strö över kakan och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar