måndag 17 september 2012

Hemlagat äpplemos är godast - recept

Jag använder mycket äpplemos när jag bakar, som fyllning i bullar, cupcakes och i desserter för att bara nämna några. Ett tips är att fylla bullarna med mandelmassa, äpplemos och kanel. Galet gott! Det godaste tycker jag är det hemlagade och det är verkligen busenkelt att göra. Då kan man också välja hur sött man vill ha sitt mos och så slipper man tillsatser. Här är ett recept som jag tagit från ICA. Jag brukar bara hälla på lite socker från början och sedan sockra till jag fått den smak jag vill ha. Vill du ha lite bitar i ditt mos är det bara att hoppa över att köra det i matberedaren i slutet.

Ingredienser
 • 1 kg äpplen
 • 1/2 dl vatten
 • 6 dl socker

Gör så här
 1. Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att ev skadade partier och insektsangrepp skärs bort. Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
  Koka upp på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret och låt koka upp igen.
 2. Kör äppelklyftorna till mos i matberedare. Fyll skålen till hälften och mixa i ett par omgångar så att moset inte rinner över.
 3. Häll upp i frysburkar i passande storlekar. Låt svalna och sätt på lock. Förvara burkarna i frys. Där är mosets hållbarhet ca 1 år. Ta fram så mycket som går åt och låt tina i kylskåp. Mosets hållbarhet i kylskåp är begränsat till 1-2 veckor

 Foto: ICA

1 kommentar:

 1. Tror du man kan söta med honung eller något liknande naturligt socker?

  SvaraRadera