måndag 24 september 2012

Recept på blomkålsgratäng med knaprigt bacon till lunchen

NyaLiv.seNu när blomkålen är i säsong och så god blir det en hel del blomkålsrätter. Den här gratängen tycker jag är lätt och smidig att ta med i matlådan. Receptet kommer från kokaihop.se och det är medlemmen Anel-Nevs som delat med sig av receptet.

Foto: Anel-Nevs, kokaihop.se


INGREDIENSER (3 port)

1 st blomkålshuvud
2 st stora morötter
salt i kokvattnet
200 gram bacon

Gratängsås:
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
1,5 dl riven ost, t.ex Parmesan och Västerbotten blandat
4 dl (blomkålsspad 1,5dl, mjölk 2 dl och grädde 0,5 dl)
salt
svartpeppar
1 st äggula
Garnering:

hackad persilja

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 300 grader. Bryt sönder blomkålen i små buketter. Skala och skär morötterna i 0,5 cm tjocka skivor samt halvera skivorna. Lägg ner blomkål och morötter i lättsaltat kokande vatten. Låt koka nästan mjuka. Häll av kokspadet och spara lite till såsen.
2. Smörj en ugnsfast form med margarin och fördela grönsakerna däri. Gratängsåsen: Smält margarin i en kastrull. Strö i vetemjöl under omrörning. Späd med blomkålsspad, mjölk och grädde under omrörning. Blanda ner riven ost. Smaka av med salt och peppar. Ta såsen från värmen och rör ner äggulan. Häll såsen över grönsakerna.
3. Klipp baconet i små bitar. Strö dem över grönsaker och gratängsås. Sätt in formen i den heta ugnen ca 10 minuter tills den fått vacker färg. Ta ut gratängen och strö lite hackad persilja ovanpå. Servera med en grovbrödmacka med ost på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar