tisdag 11 september 2012

Recept på Focaccia - enkelt att baka själv





Att baka sin egen focaccia är busenkelt och blir mycket godare än den köpta. Jag har fastnat för Leila Lindholms smaskiga recept som finns på recept.nu. Leila tipsar även om några olika smaksättningar och det är alltid kul att variera sig även om jag fullkomligt snöat in på rosmarin och svarta oliver. Ska nog pröva med rödlök nästa gång jag bakar. Så här gör du:


Färdigt på: 1h 35 min

Ingredienser


Grundrecept
25 (1/2 pkt) färsk jäst
dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
msk honung
msk flingsalt
dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Focaccia med körsbärstomater och basilika
sats focacciadeg (se grundrecept)
st ranka röda körsbärstomater på kvist
ask gula cocktailtomater
kruka färsk basilika
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Rosmarinfocaccia
sats focacciadeg (se grundrecept)
kvistar färsk rosmarin
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Oliv- och fänkålsfocaccia
sats focacciadeg (se grundrecept
)200 svarta oliver
msk fänkålsfrön
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Rödlöksfocaccia
sats focacciadeg (se grundrecept)
st rödlökar
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Gör så här

1. Focaccia, grundrecept
2. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
4. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
7. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
8. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
9. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
10. Focaccia med körsbärstomater och basilika
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen.
11. Rosmarinfocaccia
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt.
12. Oliv- och fänkålsfocaccia
Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
13. Rödlöksfocaccia
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar