onsdag 19 september 2012

Recept på pepparstek på fläskfilé med gräddsås





Pepparstek brukar vanligtvis göras på nötkött men den här varianten med fläskfilé är underbart god. Jättegod gräddsås med Dijonsenap och svamp serveras till. Smaskens! Enkelt är det att laga också. Receptet kommer från alltid lika duktiga Monika Ahlberg och finns hos Recept.nu. En bra rätt att servera till helgmiddagen eller varför inte en vardagskväll när man vill festa till det lite extra. Fläskfilé har ofta ett bra pris i butikerna numera så varför inte passa på och göra denna goda och festliga rätt.


Ingredienser
Pepparstek
600 fläskfilé
msk grönpeppar
smör till stekning
flingsalt
Sås
dl vatten
dl kött- eller hönsbuljongtärning (eller fond)
dl vispgrädde, eller matlagningsgrädde
0.5-1 msk soja
msk dijonsenap, eller ännu hellre ”dijonnaise"
flingsalt och nymalen svartpeppar
Ugnsråstekt potatis
10-12 st potatisar
st vitlöksklyftor
msk olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
Till servering
hg kantareller eller trattkantareller
smör till stekning
flingsalt
några kvistar hackad persilja
vinägrett
tomater


Gör så här

1. Ugnsråstekt potatis
Börja med potatisen.
2. Skär den i tunna skivor (den behöver inte skalas) och lägg skivorna tillsammans med fint hackad vitlök i en ugnsfast form.
3. Häll på olivolja.
4. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Rör om.
5. Ställ in formen i ugn på 225 grader i ca 20-25 minuter. Blanda runt någon gång under tiden.
6. Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Platta ut skivorna lätt.
7. Stöt grönpepparn i en mortel eller smula den. Klappa in den i köttskivorna.
8. Ställ åt sidan i en stund.
9. Hetta upp smör i en stekpanna.
10. Stek skivorna i några minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt så att pepparn sitter kvar.
11. Salta
12. Lägg upp biffarna på ett fat och täck med folie så att de hålls varma.
13. Sås
Vispa ur pannan med buljong och grädde.
14. Tillsätt soja och senap.
15. Låt såsen koka upp.
16. Smaka av och häll såsen över biffarna.
17. Servering
Rensa trattkantarellerna och lägg dem i en torr och ganska het panna.
18. Låt den ”svettas” och tillsätt en rejäl klick smör när pannan tystnar.
19. Blanda ner den hackade persiljan och smaka av med flingsalt.
20. Arrangera över biffarna med såsen i pannan eller servera svampen bredvid.
21. Skölj och arrangera salladen på ett vackert fat tillsammans med tomaterna.
22. Vispa ihop en vinägrette och häll över.
23. Servera!

Foto: Recept.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar