tisdag 25 september 2012

Recept på piroger med köttfärsfyllning





Jag älskar piroger dock är jag inte speciellt förtjust i de färdiglagade som finns att inhandla i frysdisken i butikerna. Att göra sina egna är väldigt enkelt. Jag brukar göra många och frysa in när det är bra pris på köttfärsen i butiken och variera med olika fyllning och kryddor som taco, med svamp, fetaost, örtkryddor och annat. Det här receptet kommer från medlemmen Sodori på kokaihop.se (ursprungligen tagen från hemkunskapens kokbok)

Foto: Sodori, kokaihop.se



INGREDIENSER (8 st)
Pirogdeg
160 gram margarin
3 dl mjölk
1 paket jäst
4 krm salt
4 st äggvita
10 dl vetemjöl
Fyllning
600 gram blandfärs
4 msk margarin
4 st gul lök
4 krm salt
4 krm svartpeppar
8 msk tomatpuré
4 nypa vitlökssalt
8 tsk kinesisk soja

Pensling
4 st äggula
2 msk mjölk

GÖR SÅ HÄR
  1. 1. Smält margarinet i en kastrull.
  2. 2. Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
  3. 3. Smula ner jästen i en skål. Häll i degspadet och rör om med en träsked.
  4. 4. Tillsätt salt, äggvita och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
  5. 5. Låt degen jäsa medan fyllningen görs.
  6. 6. Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken.
  7. 7. Smält margarinet i en stekpanna. Fräs löken mjuk.
  8. 8. Tillsätt köttfärsen, hacka sönder den med en trägaffel.
  9. 9. Tillsätt salt, peppar, vitlökssalt, tomatpuré och soja. Låt svalna.
  10. 10. Smörj en plåt (eller använd bakplåts papper). Arbeta degen smidig på en bänk. Dela degen i två eller fyra delar.
  11. 11. Kavla varje deg till en rund platta minst 15cm i diameter.
  12. 12. Fördela fyllningen på plattorna. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel.
  13. 13. Låt pirogerna jäsa på plåten ca 15min.
  14. 14. Pensla äggulan utrörd med lite mjölk.
  15. 15. Grädda i mitten av ugnen 12-15min 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar