tisdag 2 oktober 2012

Kanelbullens dag torsdag 4 oktober - recept

Nu på torsdag den 4 oktober är det Kanelbullens dag och det måste självklart firas så i morgon blir det bullbak! Själv brukar jag göra snurror men de kan se ut på olika vis och alla är de underbart goda. Här är ett recept från recept.nu som räcker till många bullar. Det kan vara kul att bjuda hela släkten på bullkalas eller arbetskamraterna på fika. Annars kan man alltid frysa in och njuta flera gånger av goda kanelbullar till fikat.

Foto: recept.nu

Antal portioner: 60

Ingredienser

300 margarin
liter mjölk
100 jäst (2 paket)
dl strösocker/vit sirap
tsk salt
tsk stött kardemumma
1,7 kg vetemjöl
1/2 dl strösocker
msk kanel
50 mjukt smör
ägg
pärlsocker

Gör så här

1. Smält margarinet i en kastrull. Slå i mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i degbunken, lös upp med lite av degvätskan. Slå i resterande vätska, socker, salt och kardemumma. Rör om. Mät mjölet luftigt i litermått, tillsätt det lite i taget och rör degen slät och blank. Täck och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme. Ställ upp 60 pappersformar fördelade på 2 plåtar.
2. Sätt ugnen på 250°. Slå upp på mjölat bakbord, knåda väl och dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bre på smör, strösocker och kanel. Rulla plattan, dela i 3 cm breda bitar. Det ska bli 15 bitar per rulle. Ställ i pappersformarna. Jäs 30 minuter under bakduk.
3. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla och garnera. Grädda bullarna 5-10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler under duk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar