söndag 21 oktober 2012

Recept på råraka med löjrom och gräddfil





Rårakor är så jättegott och med löjrom och gräddfil till blir det helt underbart gott. Per Morbergs recept från Den stora matresan är enkelt att göra och är perfekt att servera när man vill ha en god och snabblagad förrätt. Receptet finns hos recept.nu

Foto: recept.nu

Antal portioner: 4

Ingredienser

200 löjrom
st stora fasta potatisar
st rödlök
dl gräddfil
smör och matolja att steka i
Garnering
st citronklyftorst dillvippor

Gör så här

1. Låt rommen rinna av i en finmaskig sil i några timmar i kylen.
2. Skala och finhacka löken.
3. Skala och finriv potatisen och krama ur vätskan väl.
4. Lägg det rivna i en bunke och krydda med salt och peppar.
5. Hetta under tiden upp stekpannan på något mer än medelvärme.
6. Smält en klick smör i pannan och tillsätt lite olja.
7. Forma fyra tunna kakor, cirka 15 cm i diameter.
8. Stek en råraka i taget när fettet i pannan blivit gyllenbrunt.
9. Låt dem ligga stilla och steka tills de fått fin färg och börjar bli frasiga i kanterna, i 3–5 minuter.
10. Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.
11. Låt de färdigstekta rårakorna ligga på hushållspapper så att lite av fettet sugs upp medan du steker resten.
12. Lägg rårakorna på varsin tallrik.
13. Portionera ut rommen, gräddfilen och rödlöken på rårakorna och garnera slutligen med citron och dill.                           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar