måndag 15 oktober 2012

Recept på syltkakor, vaniljdrömmar och chokladkakor från Hela Sverige bakar





Josephine från Hela Sverige bakar verkar vara riktigt duktig på att baka. Hennes kakor är så fina och ser så goda ut. När jag växte upp var bakning i allmänhet och kakbak i synnerhet inte direkt högt prioriterad så mitt bakintresse är väldigt nytt. Vaniljdrömmar har jag bakar någon enstaka gång i min ungdom men det är nog allt. Så nu ska det bli ändring. Jag har hittat duktiga Josephines kakrecept från torsdagen program på recept.nu så nu ska det bakas småkakor!

Foto: recept.nu

Ingredienser

Syltkakor
200 smör
tsk vaniljsocker
dl socker
4.5 dl vetemjö
lSylt, till exempel hallon (fast konsistens)
Vaniljdrömmar
100 smör
dl socker
tsk vaniljsocker
dl neutral olja
tsk hjorthornssalt
dl mjöl
Chokladkakor
Hälften av smeten ovan
4 msk kakao
200 ljus choklad

Gör så här

1. Syltkakor
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smöret (rumsvarmt) med socker och vaniljsocker. Tillsätt mjölet och knåda ihop till en deg. Rulla till en längd och skär ca 30 bitar.
3. Forma varje bit till en boll, gör ett hål i mitten och lägg på plåt. Fyll alla kakor med fast sylt, exempelvis hallon!
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna innan de serveras!
5. Vaniljdrömmar
Sätt ugnen på 150 grader.
6. Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst.
7. Tillsätt oljan litet i taget och vispa. Tillsätt lite mjöl och hjorthornssalt. Blanda i resten av mjölet.
8. Dela degen i två delar och spara den ena delen till chokladkakorna.
9. Forma klotrunda bollar av smeten – ca 25 st och lägg på plåt. PLATTA INTE TILL DEM!
10. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills de känns torra och har en fin sprucken yta.
11. Chokladkakor
Hacka ca 50 g av chokladen i små bitar. Blanda ner detta samt kakao i smeten från drömmarna. Droppa i lite extra olja om eller smör om degen faller isär och känns torr.
12. Forma bollar och grädda som ovan.
13. När kakorna svalnat smälter du resterande choklad över ett vattenbad.
14. Ringla chokladen i raka linjer över kakorna för att få ett fint mönster. Låt chokladen stelna och servera kakorna!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar