torsdag 18 oktober 2012

Recept pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime





Jag har verkligen kommit igång med att baka: bröd, kakor och småkakor fullkomligt sprutar ur ugnen just nu. Och det är verkligen jättekul att baka även om jag är en simpel nybörjare. Nu ska jag baka kakor från Hela Sverige bakar igen och denna gång har jag valt Christinas recept på pariservåfflor, korintkakor och kokostoppar med lime. Smaskigt värre! Recepten kommer från recept.nu.

Foto: recept.nu

Antal portioner: 30 st Ingredienser

Pariservåfflor
150 smör, rumsvarmtdl + 2  msk vetemjölms kvispgräddemsk strösocker1-2 dl strösocker till garneringSmörkräm
100 smördl florsockertsk vaniljsockerst äggulatsk Amaretto (mandellikör)Korintkakor
50 korinter100 smör0,75 dl strösocker1.75 dl vetemjöltsk bakpulver0.5 tsk vaniljsockerKokostoppar med lime
35 smör, smältst stort äggst äggvita1.5 dl socker200 kokosflingor (ca 5 dl)st lime, rivet skaldl kallrörd marsankrämmsk Amaretto (mandellikör)st lime, till garnering100 mörk choklad

Gör så här

1. Parisiervåfflor
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Arbeta ihop samtliga ingredienser med elvisp.
3. Kavla ut degen tilld den är 3-4 mm tjock. Nagga degplattan med en gaffel och stansa ut runda ringar i lagom storlek, ca 3-4 cm i diameter.
4. Tryck kakornas översida lätt i strösockret och lägg dem med sockersidan uppåt på en smord plåt. Grädda kakorna i ca 5 minuter, låt svalna.
5. Smörkräm
Rör ihop smör, florsocker, vanilj, äggula och likör till en fluffig smörkräm. Lägg ihop pariservåfflorna två och två med smörkräm emellan.
6. Korintkakor
Sätt ugnen på 175 grader.
7. Rör socker och smör poröst och vitt. Mixa vetemjöl, bakpulver,vaniljsocker och korinter. Du kan också använda matberedare, tillsätt då korinterna efteråt på bakbordet.
8. Rulla längder av degen och dela i bitar. Rulla till bollar och lägg glest på en plåt.
9. Sätt tre korinter i mitten av varje kaka som garnering och tryck till lite försiktigt. Grädda kakorna i ca 5-8 minuter.
10. Kokostoppar med lime
Sätt ugnen på 175 grader.
11. Smält smöret. Tillsätt resterande ingredienser och låt stå i ca 10 minuter.
12. Forma till kokostoppar och grädda i ca 15 minuter. Doppa eller ringla över smält choklad när topparna fått svalna.


1 kommentar:

  1. Man blir inspirerad av detta underbara program. Själv bakade jag igår drömtårtan som de hade som utmaning :)

    SvaraRadera