söndag 2 december 2012

Recept på gravad lax med tequila




Nu närmar sig julhelgerna snabbt och jag har börjat leta recept till julbordet. Gravad lax är en av favoriterna och här har jag hittat ett med tequila. Hade gin hemma som jag använde istället och det blev jättegott men jag  ska prova med tequila vid ett senare tillfälle. Receptet kommer från Allt om mat.Tänk bara på att frysa laxen i minst 2 dagar innan gravningen så ev bakterier försvinner.
 Konjak, whisky och gin ger också smak till din egen gravade lax, men alkohol är inte nödvändigt. Socker och salt är grunden för gravning men sedan kan kryddningen varieras t ex med enbär eller rosépeppar.




Ingredienser

1 kg

laxsida av mittbiten med skinn, putsad och benfri

0,5 dl

salt

1 dl

strösocker

1 msk

vitpeppar, grovkrossad

0,5 dl

tequila

Tillagning

Den del av laxen som lämpar sig bäst till gravning är mittbiten. Du kan antingen ta två bitar, en från vardera sidan av fisken, och lägga ihop dem, eller bara en ensam bit.
1. Blanda salt, socker och peppar och gnid in fiskens köttsidor med det. Droppa över tequila och lägg ihop lax-
sidorna om du har två och lägg in i en plastpåse. En ensam bit läggs också i plastpåse.
2. Lägg påsen på ett fat och ställ det i kylen 2 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.
3. Fisk som varit fryst är klar efter två dygns gravning. Om den gravade fisken måste frysas ska vätskan som bildats hällas bort och fisken läggas i en ny plastpåse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar