tisdag 4 december 2012

Recept på härligt värmande gulaschsoppa






Vad kan vara härligare än en riktigt god och värmande gulaschsoppa i kylan. Jättegott att servera med gremolata och gräddfil eller creme fraiche. Soppan görs på högrev som ofta säljs till bra priser i butikerna. Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat och duktiga Johanna Westman. Receptet är för 8-12 personer. Servera gärna lite färsk chili i tunna skivor om du vill ha en hetare soppa.


Ingredienser

1 kilobenfri högrev
1/2msk+1tsksalt
2gula lökar
2vitlöksklyftor
2msk+2mskolivolja
25g+25gsmör
11/2 mskpaprikapulver
1 tskmald kummin
1 tskchilipeppar
1 litervatten
2oxbuljongtärningar
5 dlporter
1 burkkrossade tomater, (400 g)
2 krmnymald svartpeppar
4-5potatisar, (350 g)
2röda paprikor
1citron, pressad saft

Gremolata

2vitlöksklyftor
1knippa bladpersilja
1citron, rivet skal

Tillbehör

2 1/2 dlsmetana eller crème fraiche

Tillagning

1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.
3. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.
4. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.
5. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.




1 kommentar: